Finantarea mediului de afaceri si creditele pentru populatie

finantarea mediului de afaceri

BNR isi doreste ca bancile sa acorde mai multa atentie mediului de afaceri. Desi, in ultima perioada, numarul de credite pentru mediul de afaceri a fost in crestere, guvernatorul Mugur Isarescu a cerut bancilor sa sustina mai mult finantarea sectorului privat.

Finantarea medului de afaceri

Conform datelor BNR, soldul creditelor acordate companiilor a ajuns, in iulie 2017, la 89,2 miliarde lei cu aproximativ 5 miliarde de lei mai mult decat in decembrie 2008. Cu toate acestea banii alocatii acestor tipuri de creditare nu au fost suficienti iar mediul de afaceri se dezvolta foarte greu.

In schimb, creditele acordate populaţiei au crescut chiar mai mult, de la 99,2 miliarde lei, la finele anului 2008, până la 117,7 miliarde lei, cât s-a înregistrat în luna iulie a acestui an.

In toata aceasta perioada, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la credite pentru locuinte, de la 20,9 miliarde lei, în 2008, până la 62,4 miliarde lei, anul acesta, in timp ce creditele rapide, de nevoi personale s-au diminuat, ajungand la 55,3 miliarde lei.

Astfel, in ultimii ani, o data cu cresterea economica, a crescut si numarul creditelor contractate si valoarea acestora. La aceasta evolutie au contribuit si dobanzile scazute la imprumuturile in lei dar si scumpirea bunurilor cumparate, in special a locuintelor.

Dar cum o economie sanatoasa este sustinuta de angrenajul mediului de afaceri, banii alocati acestui sector nu au fost suficienti. Este drept ca nici companiile nu s-au inghesuit la a depune cereri de finantare.

Poate, in viitorul apropiat, facilitatile si ofertele bancare vor fi mai atractive pentru firme, astfel incat acest sector sa aibe curajul de a contracte astfel de imprumuturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.