Nevoia de credite de consum

credite-de-consum

Credite de consum, o necesitate a economiei moderne sanatoase. Dar cat si cand putem cere un imprumut bancar astfel incat sa nu intram in incapacitatea de a rambursa creditul?

Cresterea economica inregistrata de Romania in ultimul an, este una record, dupa datele prezentare si comentate de analistii economici. Aceasta crestere se bazeaza insa pe consum, care la randul sau este sustinut de creditare. Cum avansul consumului bazat pe import provoaca dezechilibre in economie, specialistii sustin ca se impune o limitare a cresterii de credite de consum. Si totusi, avem sau nu nevoie de astfel de credite?

NEVOIA DE CREDITE DE CONSUM

Orice economie dezvoltata se bazeaza pe creditare. Bancile acorda credite, populatia si companiile apeleaza la aceste fonduri bancare, banii circula iar in final economia inregistreaza progrese.

Dupa o serie de dezbateri si pareri contradictorii legate de cresterea economica, ce poate deveni periculoasa in conditiile sustinerii creditarii consumului, bancile au pastrat conditii relaxate de imprumut pentru credite ipotecare si au decis sa inaspreasca pe cele destinate consumului; credite rapide sau credite de nevoi personale.

Insa la inceputul acestui an, discutiile au continuat si dupa ce creditele imobiliare cu ipoteca au cunoscut o crestere semnificativa, consemnandu-se riscurile majore ale unei astfel de creditari. Ulterior s-a trecut la analiza creditelor de consum. „Comparativ cu trimestrul anterior, in trimestrul al treilea din 2017 institutiile de credit autohtone au relaxat intr-o anumita masura standardele de creditare pentru creditele ipotecare si le-au inasprit in cazul creditelor de consum“, se arata intr-un raport al Bancii Centrale (BNR).

Dupa acest comunicat, bancile au luat act de recomandarile BNR si au impus conditii stricte pentru creditele de consum. Pe de alta parte, daca populatia nu va avea fonduri, nu va avea cum sa achizitioneze produse, iar vanzarile companiilor, care sustin economia, vor inregistra o scadere semnificativa.

Ceea ce este intradevar de recomandat este continuarea relaxarii conditiilor de creditare insa, in egala masura, solicitantul trebuie sa isi asume responsabilitatea gestionarii corecte a rambursarii creditului obtinut. Cu alte cuvinte, mai pe intelesul tuturor: nu te intinde mai mult decat iti este plapuma. Ramburseaza imprumutul obtinut inainte de a te angrena intr-o noua nevoie de creditare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.